Tippek
2018.04.11.

Hogyan tároljuk téli gumiabroncsainkat szakszerűen?

Megérkezett a tavasz! Itt az ideje autóink téli gumiabroncsainak lecserélésére, hiszen az átlaghőmérséklet már jócskán eléri a 7 °C fokot. De hogyan is kell szakszerűen tárolni a következő szezonig abroncsainkat?

A téli abroncsok szerkezetüknél, anyaguknál fogva magasabb hőmérsékleten jobban kopnak, illetve többletfogyasztást is eredményezhet a "fölösleges" használatuk, így a jó idő beköszöntével ajánlatos lecserélni őket nyári gumiabroncsra.

A csere előtt érdemes ellenőrizni nyári gumijainkat is, 2 mm alatti profilmélységű nyári gumit inkább adjuk le megsemmisítésre ugyanúgy, ahogy a 6 évnél idősebbekkel kapcsolatban is ez a leggyakrabban elhangzó tanács. Bár vannak gyártók, amelyek 10 éves élettartamot ígérnek, de érdemes megnézni, hogy a saját abroncsunkról mit ígér a cég.

Fontos tudni azt is, hogy gumink minőségét nem csak az évek, hanem a használat milyensége is nagyban befolyásolja: közlekedési sebesség, az autó teljesítménye, napon vagy garázsban tartott gépkocsi, stb. Ha szervizünkben cseréli a kerekeket, munkatársaink rendszerint jelzik, ha a gumit nem érdemes, sőt nem szabad továbbhasználni. Ha a gumiabroncs elhasználódott, átvesszük, és gondoskodunk a megsemmisítésükről.

A gumiabroncsok idővel akkor is öregszenek, ha a garázs sarkában pihennek. A gyártók kevernek öregedés gátlót az alapanyagba, bár az anyag öregedését így sem lehet megakadályozni, de megfelelő tárolással, ápolással jelentősen lecsökkenthető.

Lássuk, mi is a teendő:

Miután abroncsainkat vagy szerelt kerekünket leszereltük az autóról, menetirányukat és pozíciójukat jelöljük meg, majd ajánlatos vízzel lemosni, hogy eltávolítsuk róluk a tél folyamán lerakódott só maradványait és az egyéb szennyeződéseket, a recék, lamellák közé beszorult apró kavicsokat szedjük ki, majd alaposan meg kell szárítani őket.

A tárolási pozíciót illetően megkülönböztetünk felnire szerelt és felniről leszerelt abroncsok tárolását. 

A felnire szerelt komplett kerekeket nem állítva, hanem egymásra fektetve (maximum 4db lehet egymáson), esetleg függesztve helyezzük el.

 

A leszerelt abroncsokat állítva és időnként forgatva tároljuk helyesen. Felfüggeszteni, vagy egymásra fektetni a deformációk elkerülése érdekében nem ajánlott.

 

A tárolás optimális körülményei legalább ilyen fontosak. A tároló helyiség, például garázs, legyen hűvös, 15-25 Cº fok közötti hőmérsékletű, száraz, páramentes és sötét. Az abroncsok nem érintkezhetnek kemikáliákkal (olaj, zsír, lakk, festék, üzemanyag és hasonló anyagok), óvni kell őket a sugárzó hőtől, a közvetlen napsugárzástól és a magas UV-sugárzású mesterséges fényforrásoktól, valamint a tömény oxigén- és ózonkoncentráció különösen káros lehet.

 

A gumiabroncsokat szállításor kapott fóliából mindenképpen vegyük ki, hagyjuk őket szellőzni.

Használhatunk konkrétan gumiabroncsok tárolására kifejlesztett mosható, strapabíró poliészterből készült tároló táskát is, mely tartalmaz a csavarok tárolására szolgáló zsebet és kerékpozíciót jelző ábrát is.

Akinek nincs elegendő tárolóhelye, vagy biztosra akar menni, hogy abroncsai szakszerű ellátást kapjanak, igénybe vehetik Gumihotel szolgáltatásunkat. Mely tartalmazza a gumiabroncsok ellenőrzését, ápolását és tárolását a következő szezonig. Erről érdeklődjön kollégáinknál.