Esemény
2017.04.20.

Kiemelkedő termékdizájnjáért „Red Dot Award” elismerésben részesült a ŠKODA KODIAQ és a ŠKODA OCTAVIA COMBI

› Nemzetközi zsűri ismerte el 2017-ben a ŠKODA KODIAQ és a széles körűen felfrissített ŠKODA OCTAVIA COMBI modelleket a tekintélyes formatervezői díjjal› A márka új formai nyelvezete a kristályüvegeket idéző motívumaival és érzelemdús stílusával hódít› A ŠKODA immár 11. „Red Dot Award” kitüntetése
Skoda Octavia combi

Mladá Boleslav, 2017. április 19. – A „Red Dot Award” nemzetközi szakértőkből álló zsűrije az idén a ŠKODA OCTAVIA COMBI és a ŠKODA KODIAQ modelleket díjazta. A márka széles körűen felfrissített alsó-középkategóriájú autója, illetve nagyméretű SUV-modellje a világ egyik legismertebb és legtekintélyesebb formatervezői versenyén győzedelmeskedett. A ŠKODA modelljei hosszú győzelemsorozatot folytathattak, e két trófea ugyanis a ŠKODA immár tizedik és tizenegyedik „Red Dot Award“ elismerése 2006 óta.

„Nagy büszkeséggel töltenek el minket e kitüntetések” – jelentette ki Karl Neuhold, a ŠKODA külső formatervezésének vezetője. „Az egyszerűségben keressük a szépséget, a funkciót esztétikummal ötvözve. Vonalvezetésünk letisztult és határozott, amelyet a hagyományos cseh kristályüveg-művészet ihletett, s amit egyszerűen kristály-dizájnnak nevezünk. Ezek a formai elemek kívül és az utastérben egyaránt megtalálhatók, egyedülállóvá avatva modelljeinket” – folytatta Karl Neuhold.

E kristály-design az új ŠKODA KODIAQ és a felfrissített ŠKODA OCTAVIA COMBI esetében például fényszóróik kialakításában érzékelhető jól. A karakteres formákat a hagyományos cseh üvegművészet kézművestermékei ihlették.

Jellegzetes ŠKODA-erényként csábít az új nagyméretű SUV-modell és az alsó-középközépkategóriájú „bestseller” átlag feletti térkínálatával, innovatív connectivity-megoldásaival és számos fejlett vezetői segédrendszerével, amelyek többnyire csupán a nagyobb járműkategóriákra jellemzőek. A két ŠKODA e kvalitásaival is meggyőzte a szakértői grémiumot.

Az áhított dizájnelismerés megszerzéséhez a termékeknek az innováció mértéke, a formai minőség, a funkcionalitás és ökológiai összeférhetőség kategóriáiban kell meggyőzniük a szakembereket. A „Red Dot Awards” független zsűrije minden egyes pályázót a helyszínen vitat meg és minősít. A „Red Dot” díjak világszerte a minőségi és igényes termékdizájn elismerései, amelyeket az idén már 62. alkalommal ítéltek oda. Évente mintegy ötezer terméket neveznek, ez alkalommal összesen 54 országból. Ezzel a „Red Dot Awards” a világ legismertebb formatervezői versenyei közé tartozik. A mintegy negyven fős zsűrit független formatervezők, dizájnprofesszorok és szakújságírók alkotják.

Immár 11 „Red Dot Award” sorakozik a Mladá Boleslav-i vitrinekben. Elsőként 2006-ban a ŠKODA OCTAVIA COMBI nyerte el a tekintélyes kitüntetést, majd 2007-ben a ŠKODA ROOMSTER és a ŠKODA FABIA második generációja. Utóbbi harmadik nemzedéke 2015-ben szintén részesült e kitüntetésben. Ugyancsak kettős sikert ért el a ŠKODA 2010-ben, amikor a ŠKODA SUPERB COMBI és a ŠKODA YETI diadalmaskodott. 2013-ban a ŠKODA RAPID győzött, amely elsőként képviselte a márka megújult formai nyelvezetét. 2014-ben a ferdehátú ŠKODA RAPID SPACEBACK, 2016-ban pedig a márka zászlóshajója, a ŠKODA SUPERB nyerte el a díjat.